Nova vrsta monitora vidjet će ako zabušavate na svom poslu

Share on Facebook

Kamera na svakom od monitora na kojem radite dio je sistema koji prati na koji ekran tačno gledate. Potom vam može pokazati šta se sve promijenilo.

racunari-gleda

Nova vrsta monitora koju razvijaju naučnici sa škotskog univerziteta St. Andrews moći će vašem šefu reći da ne pazite na svoj posao. Istraživači kažu da bi ovo moglo smanjiti ometanje pažnje i povećati produktivnost radnika.

Radi se o tome da uz monitor dolazi i kamera koja prati oči korisnika te zna gledaju li prema ekranu ili ne. Iako bi netko mogao reći da ova tehnologija previše zadire u radnike, s fakulteta dodaju da je njihova namjera osigurati da radnici ne propuste ništa novo na ekranu. Dodaju da bi ovo moglo biti ključno u radnom okruženju punom pritiska, poput kontrole leta gdje radnici prate nekoliko ekrana istovremeno.

Sistem Diff Displays prepoznaje ako korisnik ne gleda na ekran te može zamrznuti zadnji ekran koji ste vidjeli i potom nastaviti, ili može naglasiti promjene animacijom. Kamera iznad svakog ekrana dio je sistema, a on zna kada koji ekran i koliko gledate. Istraživači smatraju kako bi ovo u budućnosti moglo postati standardni dio operacijskih sustava. DiffDisplays su ostavili besplatnim za skidanje.

24sata / Tuzlanski.ba

HTML Online Editor Sample

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com